Kirjad iseendale

Mõtteid täis paber seisab mul ees,
erinevaid tundeid südame sees.
Vanad tolmunud kirjad korjasin ma üles,
need justkui tuhmunud lilled mu süles.

Kuid siis hetkeks mõtlen vaid,
nendest lugudest midagi ilusat ma sain.
Pole tähtsust sel ruumil ega ajal,
sest need on mu kirjad iseendale.

reede, 27. juuli 2018

Doonorluse saadikud

Minu suvine töökogemus vabatahtlikuna


24.juulil ja 25.juulil oli võimalus kõigil Paidekatel annetada Paide Muusika-ja Teatrimaja platsi juures verd. Kui algul oli plaanitud teha seda kollastes doonoritelkides nagu igal aastal, siis äikesetormi hoiatuse tõttu, sai seekord annetuse teha sees.

Mina ja Kirke sattusime doonorluse saadikuteks läbi facebooki. Lihtsalt jäi Facebookis ringi surfates silma Paide  Muusika-ja Teatrimaja üleskutse, kus PERH-i verekeskus otsib vabatahtlikke abilisi doonoritelki.  Sellest kirjutasin kohe Kirkele ning väikese mõtlemise järel oli Kirke nõus minuga koos doonoritelki vabatahtlikuks minema.

Ma ise pean vabatahtlikku töö tegemist oluliseks, et arendada oma silmaringi ning saada erinevaid kogemusi ja julgust.
Võtsimegi ühendust PERH-i verekeskuse arendusjuhiga ning  õige pea olimegi registreeritud, kui doonorluse saadikud. Meie ülesandeks oli suhtlemine inimestega ning jagada koos doonorluse maskoti, pelikaniga vere loovutajatele kingitusi.
See oli üliäge kogemus, eriti seetõttu sai 2 päeva jooksul suhelda erinevate  ning samas väga lõbusate inimestega. Soovitan seda kogemust kõigile!

Aitäh! 

pühapäev, 8. juuli 2018

Noorte Tugila noorsootöötaja töövari

Täna teen juttu oma blogis Paide Avatud Noortekeskuse  praeguse juhataja Reima Nõmmikuga

Aga miks temaga? Kohe loome selguse.
Kõik algas just nõnda...

Oli justkui tavaline suvepäev, kui seadsin end jälle tuttavasse kohta- Paide Avatud Noortekeskuse hoonesse, et seal varjutada Noorte Tugila noorsootöötajat.

Tulin ühel hetkel, kui olin Reimaga rohkem koostööd teinud, ühele väga huvitavale mõttele. Nii sealt see alguse saigi...
Aga miks just sellisele mõttele?

Seda seetõttu, et olin tema tööd piltlikult öeldes juba üsna palju kõrvaltvaatajana
näinud. Ning ka seetõttu, et tänu temale olin hakanud huvi tundma noorsootöö vastu.

Meie jutuajamine toimus küll umbes pea kuu aega tagasi, mis tähendab umbes nii juuni kuu alguses.
Küsisin Reimalt intervjuu käigus 15 küsimust, mis puudutasid Noorte Tugilat.

Alustasin sellest, kuidas ta jõudis Noorte Tugilani lõpetades selleni, millised on või peaks olema selle töö isikuomadused.. Reima sõnul on nendeks isikuomadusteks: emaaptia võime, koostöö, julgus, pingetaluvus, ning enese regulatsiooni oskus.

Peale seda sain teada, ka veel seda, et...

Reimat kutsus Tugila tööd tegema Paide Avatud Noortekeskus, sest just seal tegutseb Noorte Tugila.
See keskendub 15-26 aastastele noortele kes ei õpi ega tööta, nende ülesleidmisele ja motiveerimisele.

Noorega koos ning noore võrgustiku kaasabil leitakse lahendusi, mis aitaks noorel edasi liikuda ning valitud teel püsida.Tugitegevused on üldiselt suunatud noorele võimalikult lähedale ja tema igapäevaelule seonduvatele kohtadele (erinevad noortekeskused ning haridusasutused  jne).

Nooretel on võimalik osaleda programmi poolt pakutavates sisutegevustes: nõustamises, koolitustel,  teemapäevadel, õppekäigudel jne. Samas on noorel endal võimalus kaasa rääkida ning tegutseda tegevuste ettevalmistamisel ja läbiviimisel.

Ühe noore kohta nähakse programmis aktiivset olekut üks kuni kuus kuud. Kui kuus kuud on möödas, siis võetakse noorega uuesti kontakti, et vaadata kuhu ta on jõudnud.
Noorte Tugila noorsootöötaja uurib , kuidas noorel läheb, kuigi tihti kestab kontakt terve aja ja eraldi uurida polegi vaja.

Tean, et Tugila individuaalselt tehtavat tööd ma varjutada ei saagi.
Aga see eest sain osaleda erinevates töötubades. Ning nagu eelnevalt juba öeldud  kutsutakse töötoad ka ellu vastavalt sellele, milliseid oskusi on tulnud noortes lihvida või milliseid uusi teadmisi anda.

Enne kui lõpetan, tahan öelda, aitäh Reima selle, huvitava ning hariva intervjuu eest.

Kui ka Sinul oli/on olnud peas umbes sarnane idee, et tahaks varjutada kedagi, võta selle inimesega julgelt ühendust!
Teate miks?
Need on KOGEMUSED, mis jäävad meelde.. 😊

Minu praeguse ja sealt saadud  ägeda kogemuse põhjal, olen nüüdseks aru saanud, kuhu tahan jõuda. Sain sealt oma eriala valiku suunas üsna hea portsu mõtteainet, mis aitab mind kindlasti edasi.
Võin käsi südamel öelda, et see on üsna huvitav ning hariv ning samas ka väga naljaks kogemus.

Aitäh! 😉

reede, 6. juuli 2018

Keskkool läbi mis saab edasi?

"Edasi mine seda teed mööda, milleks annab juhiseid sinu sisemine mina - see on ainuõige! Pärast on oma õigele teele tagasi keerata keerulisem..leia oma tee, mida mööda käia- teiste tallatud radadel on kergem liikuda, kuid see pole see, mida igatseb Sinu tõeline maailma."💖
-Tiiu Saarist
(aitäh selle ilusa mõtte eest)

Minu üks suurimaid pingutusi oma eluteel on nüüdseks seljatatud.

Nüüd, kus mul on saanud keskkool läbi, olen ma pidevalt kuulnud küsimust, mis minust edasi saab?

Kui enne veel kui mul on plaan Ülikooli minna, olen vastu võtnud ühe otsuse.
Kindlasti võin öelda, et see mis edasi saab polegi misteab mõistatus. Praegu on mul teada, et olen otsustanud võtta vaba aasta. Kuid kas see on hea mõte?

Kui nüüd aus olla, olen nii mõnegi käest kuulnud, et see pole sugugi hea mõte. Võiks lausa arvata, et see on mõnele lausa vastukarva.

Arvatakse, et kui on aasta vahele jäänud, ei taha noor enam edasi õppima minna, kuid lõppude lõpuks ma arvan siiski, et see vaba aasta võimaldab mul endas lõplikult selgusele jõuda. Mida ma oma elult ja õpingutest siiski tahan.

Kuid peale selle ei tohi unustada ka seda, et vaba aasta  arvardab silmaringi ning peale selle annab võimaluse  avastada ka maailma, ning kohtuda uute ja põnevate inimestega...

Nagu juba eelnevalt juba öeldud sai, siis VABA AASTA eelkõige aitab mul välja mõelda lõplikult, mis on see päris suund kuhu tahan edasi liikuda. Samal ajal saan koguda ka tulevasteks õpinguteks raha, sest kool eeldab ka rahalist väljaminekut.

Kolm positiivset punkti vabast aastast:
* annab võimaluse reisida
*Koguda uusi ja huvitavaid teadmisi ja mis kõige tähtsam koguda KOGEMUSI.
*Kohtuda huvitavate inimestega.

Nii nagu räägib Birgit Sarapi laul, et Iga lõpp on uue algus, nagu öeldud siis minu jaoks on kõik maalima uksed, teadmised ja isegi riigid mulle oma uksed lahti end löönud, kes teab?  Keskkooli aeg möödus justkui silmapilk.
  
Ja kes teab...võib-olla juba 25 aastaselt olen ma üks tubli noorsootöötaja ja juba 50 aastaselt Maailmakuulus inimene ja juba 75 aastaselt vanaduspõlve nautiv pensionär, kes on reisinud üle kogu maa.

Tean sisimas, et see vaba aasta aitab mul avastada mu ees avarduvat maailma!

Aitäh!