Kirjad iseendale

Mõtteid täis paber seisab mul ees,
erinevaid tundeid südame sees.
Vanad tolmunud kirjad korjasin ma üles,
need justkui tuhmunud lilled mu süles.

Kuid siis hetkeks mõtlen vaid,
nendest lugudest midagi ilusat ma sain.
Pole tähtsust sel ruumil ega ajal,
sest need on mu kirjad iseendale.

reede, 7. august 2020

Sõnadel on jõud!

Vaikuses tasa, 
keegi liigub ringi,
nähtamatu tundub kõik,
mul vaid aken avanes.

Mustas pimeduse hetkes,
kostus, vaid vaikne muusika-
sel ajahetkes.

Püüan aru saada, 
mis toimuma nüüd hakkab,
kuid keegi kuskil hõikab.
Vaikuses muutuda võib kõik-
Iga mõte, iga tegu, iga soov...
sest SÕNADEL ON JÕUD!

Hei!

Iga inimene väljendab ennast erinevalt, mõni joonistab, mõni laulab, mõni teeb sporti, ja mõni võib rääkida erinevates situatsioonides üsna filosoofiliselt jms. 

Rääkimine on miski, mida tehakse  loomulikust intelligentsist, mida kasutatakse iga päevaselt, ilma, et selle üle põhjalikumalt mõeldakse. Aga see, kuidas mõni väike sõna võib niipalju muuta ja samapalju ka haiget teha- see paneb ikka mõtlema, sest igal teol on oma tagajärg/mõju. Alles hiljuti lugesin ma uudistest postitust, kus noor peale aastastepikkust kiusamist endalt 19-aastaselt elu võttis.

 Võib-olla oli ka see üks põhjus, miks ma just sellest teemast kirjutan. ( seda saate ka ise lugeda allolevat lingilt) (https://epl.delfi.ee/uudised/aastatepikkune-kiusamine-vottis-heldin-noolelt-elu-ma-arvan-et-minu-minevikust-on-saanud-minu-olevik-ja-tulevik?id=90587617&fbclid=IwAR38GfmqJA3XVXF6oawxAFsusCAKjDLF9MWdGu6JbIOETZLGYNcEaLg9Nik). See on üsna kurb, kuidas kõik võib ühekorraga võtta nii traagilise pöörde.

Muidugi positiivsed laused aitavad igas keerulises olukorras. Üks väike hea sõna, lohutus või toetus võib inimese tundeid ja emotsioone, keerulises olukorras kõvasti aidata- positiivne sõna võib aidata keeruliselt olukorrast välja tulla ja motiveerida samaaegselt. 
(Kedagi tunnustades väikse teo tegemisel anname julgust veelrohkem ja paremini tegutseda jpms.)

Vastupidiselt positiivsetele sõnadele on negatiivsetel sõnadel palju  suurem jõud ( oleneb situatsioonist, ning mõnikord võib see väga halvasti lõppeda,  nagu võib lugeda sellest artliklist, millest eespool juttu on).  Nt  pidevalt oma negatiivseid mõtteid st rahulolematust mõne teo tegemisel, mida viib läbi nt sinu enda sõber või sõbra tuttav või ükskõik kes, võib sõbra panna tundma negatiivselt, st kui oled nt oma sõbra tegevuse hukkamõistnud. Sest "MAHA TEGEMINE" pole kunagi kõige parem lahendus.
Ühe halva ütlemisega võid inimese terve päeva ära rikkuda  ning isegi teotahte kaotada.
Vahel aga võib mõne otsekohene ütlemine vea tegemisel omada ka positiivset mõju, mistähendab, et see võib panna inimese enda teguvust parandama. Oleneb siiski jällegi situatsioonist.

Tahaksin südamele panna, et palun mõelge, mida te kellegile öelda tahate ( erinevates situatsioonides),  sest sõnadel võib olla väga suur jõud. St näiteks, et mõne tegevuse käigus  kohe esimese asjana ühe õela kommentaariga pommitamine, oma  sõbra või kellegi teise suunas- Kas see  on tegelikult see, mida sa tegema peaksid?

Aitäh lugemast!



pühapäev, 31. mai 2020

Sõbrad-Tõelised sõbrad ja suhtlus nendega

/leheküljelt Postermywall friend-quotes/
Hei!

Täna kirjutan ma sellest, kuidas mitte kunagi ei tohi kuulata, mida teised ütlevad, ja selle ütluse pärast alla anda. Sina ise tead, mis on tegelikult õige. Sest kindlasti  alati kuskil keegi, kes sind mõnes olukorras püüab maha teha või  motivatsiooni alla viib. Aga siiski põhiline on see, et keskendud inimestele, kes sinust TÕELISELT hoolivad, mitte neile, kes toovad halba energiat- näiteks head sõbrad, on need kes sinust kindlasti hoolivad.

"Sõbrad teevad õnne suuremaks ja kurbuse väiksemaks, korrutavad rõõmu ja jagavad mure pisemaks" /mõtteterad-ja-aforismid-sõprus/

Meil kõigil on kuskil keegi, keda me usaldame ja kelle poole pöördume erinevates olukordades. Kellegi juures, kelle läheduses viibides on meil hea ja kes aitab meid ka siis, kui oleme nö päriselt eksinud.

"Sõber on see, kellega saan olla avameelne. Tema seltsis võin valjusti mõelda"- Ralp Waldo Emerson (/mõtteterad-ja-aforismid-sõprus/)
  
Kuidas mõtled sina? Kas sina mõtestad enda jaoks lahti, kes on sulle hea sõber ja kes mitte? Usun et, oled seda teinud – iseasi on aga see, kuidas oled sa endale selle päriselt lahti mõtestanud, ja kas sa usud sellesse. 
Soovitan kuulata korrakski oma südamehäält. Kuidas see, sulle märku annab?  Kas sõbrad/sõbrannad kes sind ümbritsevad,  on sinu jaoks vajadusel olemas ja vastupidi?
Kui nii on, hoia neid, kes on sinuga nii halvas ja heas. Kui aga sõbrad/ sõbrannad teevad sind mõnes olukorras kus ühiste tuttavatega oled, nö nähtamatuks, väiksemaks- ehk oleks õige lõpetada selline suhtlus sellise sõbraga. See ei vii, mitte kuskile, see teeb vaid sulle haiget. Lihtsalt öelda talle, mida sa tegelikult tunned, ja kui haiget selline käitumine võib teha.

Aga kuidas  hoida suhtluseid- Leida just neid häid suhtluseid ja häid sõpru, nii et,  sõber/sõbranna on nõus sinuga läbi minema kasvõi tulest ja veest ja nii halvas kui heas. 


"Tõelisele sõprusele on iseloomulik nõu anda ja seda kuulda võtta." Marcus Tullius Cicero 

(/21-inspireerivat-tsitaati-sõpruse-kohta/)

Esiteks olge omavahel väga ausad
Sõber/sõbranna ei saa sind mure korral aidata, kui sa ei ole temaga aus. Ka oma lootuste, unistuste, ebameeldivate asjade ja hirmude väljendamine on väga hea. Ja kui sa ei suuda vahel nt öelda, mis sul tõeliselt südamel on võib see teil erinevate asjade kogunemisel hoopis tekitada müüri. Teha mõnikord väikest vestlust on ka täiest ok- St. Rääkimine omavahel, mis sulle sõbra/sõbranna juures ei ole viimasel ajal meeldinud, liidab teid rohkem, kui see kui te ebameeldivaid asju eneses kannate.
Seetõttu tulebki olla otsekohene, avatud ja aus, nii kinnitub teie sõprus veel enam. 

Ma toon ühe näite. Ma olen ühe sõbrannaga olnud kokku sõbrad rohkem kui 7 aastat. Ja ma võin ausalt öelda, et meil on olnud väga palju erinevaid erimeelsusi, kus me pole pea 2 aastat ka suhelnud, kuid olenemata sellest,  oleme me sellest üle saanud, sest oleme olnud üksteisega väga ausad.  Ja see on liitnud meie sõprust veel tugevamaks.

Teiseks kuulake üksteist
Hästi oluline on sõprussideme juures ka kuulamisoskus. Mitte see et, ma kuulen aga ei kuula- selline sõprus ei kesta üldiselt kaua.


Mida teha siis kui asi on läinud nii hulluks, kus olete oma parima  sõbraga/ sõbrannaga läinud tülli?
Tülli minek- see pole kunagi olnud hea tunne. Aga mida saaks teha, et selle kõigega toime tulla? Mõned mõtted, mida võiks teha.

 ⇰ Tunnista endale, et asi on kehv- Alguses edasi minek on raske, kuid on täiesti normaalne, et oled mõnda aega kurb, võibolla vihane ja tujutu. Ära suru ainult oma tundeid alla. Kui nutad, lase pisaratel voolata- Nuta end sel hetkel tühjaks. Palju parem hakkab!

Elu läheb vaatamata kõigile edasi- Usu, kui sa hetkel arvad, et ei kujuta elu parima sõbrata ette, on see siiski võimalik. Uskumatuna võib tunduda, kuid tasapisi lähed sa siiski oma eluga edasi, ja iga järgnev päev on juba palju parem.

Uuesti sõpradeks?- Võib juhtuda, et ükskõik mis juhtus, võib see kõik mööduda ja te olete jälle sõbrad. Kuid see võtab siiski aega. Kuid lõpuks pead sa ise mõtlema enda jaoks selgeks, kas teistkorda temaga sõber olla, on ikka see, mida sa tegelikult tahad? Mõtle sellele!

Ära tõmba omavahelistesse asjadesse ühiseid sõpru- See ei ole hea mõte,  halb idee ei ole sellest olukorrast rääkida. Kuid nö klatšida ei mõtet, see ei vii mitte kuskile, see  inimene pole seda väärt! Sest et, keegi võib nt vestlust pealt kuulata, või kui oled sellest kirjutades rääkinud, võib keegi  seda hiljem sinu vastu kasutada.
Küllaga on hea mainida, ühistele sõpradele, " Teate, ma ei ole hetkel, temaga (nimi) väga lähendane, oleme tülis." Siis oskavad sõbrad seda arvestada.

Kasutatud mõtteid internetist: 15-moodust-kuidas-tulla-toime-sellega-et-oled-oma-parimast-sobrast-jaadavalt-ilma?

Aitäh lugemast!

neljapäev, 28. mai 2020

Mul on Probleem?- Aga kus on lahendus.

/Leheküljelt postermywall/
Hei!

Ma pole tõesti siia  üle pika aja kirjutanud, kuid nüüd mõtlesin et, oleks aeg.

Täna otsustasin et, kirjutan natukene sellest, kuidas olen jõudnud, selle paari päeva jooksul arusaamale, et kui on mure/probleem, siis üldsiselt on kuskil ikka ka lahendus. 

Olgu selleks lihtsalt oma murest rääkimine või analüüs olukorra üle. Või lihtsalt aeg maha- Ja aeg ISEENDALE!
Kindlasti on meil kõigil kunagi olnud olukordi, kus kõik on n.ö ülepea ning alguses ei tea täpselt kuidas peaks olukorda lahendama. Tahaks põgeneda igapäevaste probleemide eest, ja lihtsalt teki ülepea tõmmata ja olla lihtsalt nähtamatu. (Lase  endal olla  vahepeal ka kurb- see on täiesti ok!)

Tunda erinevaid tundeid- kurbust, viha, pettumust, vastikust, hirmu  jms on ka täiesti ok. Oluline on vaid see, kuidas selle olukorraga toime tulla ja  kuidas sellest välja tulla.
Teada on see, et  erinevad tunded- positiivsed ja ka negatiivsed, tunded on inimese elu loomulik osa. Need käivad erinevate situatsioonidega kaasas.

Probleem- Kus on lahendus?

Esiteks.  Peatu ja mõtle
Varu aega ja kannatust. Sest järelemõtlemise käigus võid leida enda jaoks vajaliku VASTUSE. Kõik nõuab aega. Juhul kui oled samal ajal kimpus ka probleemi tagajärgedega. Ei pruugi vastuse leidmine olla alati kerge!  Vastuse leidmisel saad küsida endalt erinevaid küsimusi- 

Nt 
1. Mis on see, mis mulle selle probleemi juures ei meeldi?
2. Mida ma muudaks?
3. Mis mind takistab? jms.

Seda kõike on ka hea rääkida inimesega, keda usaldad. 

Teiseks. Pane kirja KÕIK lahendused, mis mõtted sul tekivad.
Kirjutada üles erinevaid lahendusi- ka ilmvõimatuid esialgu. Kirja tuleks panna kõik mõtted, sest üksi vastus pole kunagi vale. Hiljem võib sellest lahenduse leidmiseks kasu olla!

Kolmandaks. Mõtle, milline otsus oleks kõige õigem
Siin on oluline mõtestada lahti enda jaoks tagajärjed, mis siis juhtub. Kui ma teen nii.. Mis see mulle annab, millist kasu mina saan? Mis siis muutub?

Neljandaks. Katseta oma otsust /lahendust
Iga lahendus kindlasti esimene kord ei pruugi töötada/ mõjuda. Kuid seetõttu ei tohiks alla anda. Tuleb vaadata asja natukene teise nurga alt, või lasta sõbral/sõbrannal, vanematel, vennal, õel, tuttaval  ennast veidi aidata. Sest hea sõber aitab kindasti olukorda vaadata teise pilgu alt. Ja nii võib sündida hoopis uus lahendus.

Pidada tuleks meeles, et mõnda probleemi on võimalik vähendada aga mitte päriselt ära kaotada, oluline on see, kuidas SINA EDASI TEGUTSED! KÕIK oleneb sinu tegudest ja mõtetest.

Sina saad ennast kõige paremini aidata! nagu ütles mulle üks hea sõber.

Kindlasti ära unusta oma hobisid- Asju mis su mõtteid eemale viiks. Tegele millegi sellisega, mis sulle rõõmu pakub, sest see aitab murede ja probleemidega palju paremini  toime tulla.
Näiteks: muusika kuulamine/tegemine, värskes õhus olemine, jalutamine, trenni tegemine jms.

Aega läheb kindlasti- sest probleem ei saa lahendust üle öö, sest erinevad probleemid on tekkinud pikema aja vältel, seetõttu Aega nendega tegelemiseks  läheb ka!



Kindlasti soovitan uurida ka lehekülge PEAASI.EE, mis aitab ka väga palju erinevates olukordades. 

Aitäh lugemast!

kolmapäev, 1. jaanuar 2020

Minu aasta- 2019

Hei! 

Täna räägin ma natukene sellest, mida on toonud minule aasata 2019. Mis on olnud pööraselt pöörane. :)


Pöörane 2019-nes aasta on saanud tänasega läbi ja öelda pöörane selle kohta on kõige õigem.
Iga asi annab midagi, kuid  aasta 2019 on mind üsna palju õpetanud ja kindlasti ka muutnud- ning seda igas mõttes.
Sellel aastal võtsin päris mitu head eesmärki, mille poole ma aasta jooksul püüdlesin- Ja imekombel need eesmärgid  täitusid!
Kindlasti oli suur sündmus minu jaoks minu 20-nes sünnipäev, mis õnnestus veeta mulle väga armsate inimestega. Ning ma olen ääretult tänulik, et need inimesed minu ümber olid ja on. Eriti olen tänulik inimestele, kellega koos moodustame me  ühe toreda  meeskonna. Kuhu kuulavad mega  ägedad inimesed nii tööalaselt kui nüüdseks  ka tööala väliselt.


Teine asi, mis mul sel aastal õnnestus oli  Noorsootöötaja kutse tase 4 kätte saamine. See oli üsna imelik, kuid see, kuidas ma põdesin kutse taotlemisel seda, kas saan kätte... kuid see hetk, kui tuli otsus, et oled  Noorsootöötaja Tase 4 kätte saanud hüppasin ma tõesti rõõmust lakke, sest see oli ääretult tore. Muidugi annab see veel nüüdseks veelrohkem sügisel uuesti kooli proovida. :)


Samuti ka alustas noortekeskuses sügisel Noorteaktiiv, kuhu praeguseks kuulub 11 noort. See oli jällegi veidi üks väljakutse-Mis õnneks on õnnestunud üsna hästi. Uuel aastal vaatame edasi mis saama hakkab, sest kindel on see, et  Noorteaktiiv ei lõpeta oma tegutsemist.
Muidugi jääb meelde mulle ka Aastalõpu pidu "Aastalõpu Sära" üritus, ning see nii mitmelgi moel. aga nendest ma täna ei räägi.

Mis ma sellest  aastatas õppisin?
  • Asi, mis tundub esialgu äge ja tore, ei pruugi esialgu seda olla.


  • "Me mõtleme harva sellest, mis meil on, ent muretseme kogu aeg selle pärast, mida meil pole."- Arthur Schopenhauer, 

Ma ei saa ju tegelikult muretseda asjade pärast, mida mul pole võimalus muuta, eks!

  • Ja Sain aru, et nii mõneski olukorras tuleb oma keelt hammaste taga hoida,  tahad või ei taha. Sest need kes, sulle midagi õpetada püüavad, on Sinust siiski targemad. Ja neile vastu rääkimine ei tee asja paremaks, kui nad püüavad Sulle midagi edasi anda.

Aitäh lugemast!