Kirjad iseendale

Mõtteid täis paber seisab mul ees,
erinevaid tundeid südame sees.
Vanad tolmunud kirjad korjasin ma üles,
need justkui tuhmunud lilled mu süles.

Kuid siis hetkeks mõtlen vaid,
nendest lugudest midagi ilusat ma sain.
Pole tähtsust sel ruumil ega ajal,
sest need on mu kirjad iseendale.

pühapäev, 27. mai 2018

Minevikus elamine pole lahendus

Muutused ei tule, kui me ootame kedagi teist või mõnda muud aega. Meie olemegi need, keda me oodanud oleme. Meie oleme see muutus, mida me otsime- Barack Obama

Me kardame seda, mida me ei tea, ning mida me ei suuda ette  näha. Nii hoiamegi tihtipeale kinni sellest, mis tuttav, isegi kui see on valus ja ebameeldiv. Või jookseme minema tegelikuse eest, ehk meie endi reaalsusest, mõistmata tegelikult, mispärast.
Muidugi, ma ei saa öelda kas ei kardeta üksindust või  kardetakse siiski?
Mina ütlen, et selline asi  on normaalne.
Jah, tõesti  üksinda ja üsindus on küll kaks eri asja– me võime olla üksinda ja mitte tunda üksindust. Kuigi võib olla ka erandeid. Samuti võime tunda üksindust igal ajal ja iga kell, olenemata vanusest või naha värvusest või meeleolust.
Üksinda olemise oskus on aga kunst omaette. Selle eelduseks on vastutuse võtmine oma mõtete, tunnete ja õnne eest. Valmisolek võtta jalad kõhu alt välja ja teha ise midagi enda heaks. Nii kaua kui usume, et me ei ole piisavalt head, ei tunne me end hästi. Kui me ei suuda iseenda seltskonda nautida, siis miks või kuidas peaks keegi teine seda tegema?

Maailm on muutunud ja me peame sellega leppima ja sellega toime tulema. Meile ei pruugi kõik muutused meeldida, kuid me ei saa neid maha salata.- George R. R. Martin 

Ma võin kesta ühe hetke, aga mälestused minust võivad kesta terve elu. Ning mitte keegi ei saa öelda: ''Ta on täpselt sinu moodi.'', sest ma olen omamoodi ja peale minu pole maailmas ühtegi sellist inimest. Maailmas pole tõesti ühtegi samasugust inimest, ja see on tegelikult hea!
Kõik kannavad mingisugust maski, et varjata oma tõelisust. Peame vaatama hästi, et näha inimeste olemust ja nendele inimestele, kes lasevad maskil langeda, neile pead vaatama silma, et näha, kes nad tegelikult on ja milleks nad võimelised on...

Mida kiiremini karussell keerleb, seda kõvemini klammerdume käsipuu külge. Aga muutus nõuab julgust sellest just lahti lasta.-Jane Matthews

Mitte keegi ei saa elada minevikus. Mis sellest paremaks muutub kui elad minevikus? Miks ümbritseda end inimestega, kelle jaoks sa ei ole oluline ja tähtis?  Ütleme nii, et see ei muuda midagi paremaks.  Olenemata sellest, et minevik võib haiget teha, tuleb siiski edasi liikuda, avastades avanevas maailmas palju head ja huvitavat juurde. Midagi, mis muudab praeguse hetke ilusamaks.

Pean tunnistama, et olen noor, kes tahaks tihtipeale, et kõik oleks teisiti. Kuigi ma tean, et sellele mõtlemine pole sugugi hea. Tean, et peaksin suutma elada praeguses hetkes, nautima seda, mis mul  praegu olemas on. Mitte unistama sellest, mis on olnud minevikus ja mis võib tulla tulevikus. Tuleb kasutada ära oma võimalused, siis kui need on veel olemas. Mitte oodata ja vaadata, ehk tuleb midagi paremat, sest ei pruugi kunagi tegelikult juhtuda.

Kindlasti tuleb meie elus ette selliseid situatsioone, mida kahetseme, ning mis võiks tegelikult olemata olla või mida võiks saada olematuks muuta. Kahetseme asju, mis takistavad meid tegelikult edasi liikumast.

Tulevik on meie kõigi elus oluline. Samas detailselt see ette planeerida on labane. Muidugi peaks olema olemas mingid vaated ja mõtted, mida tulevikus realiseerida. Aga peab ka arvestama sellega, et alati ei lähe kõik nii nagu sina loodad ja tahad. Me  kõik teeme elus valikuid, mis näitavad seda, millised isiksused me tegelikult oleme. Kas tugevad või nõrgad, seiklushimulised või ajameelsed.

Nagu mulle ütles üks naisterahvas, ühel jutuajamisel (kellega saab meil tutvumisest nüüd  31. mail nüüdseks juba kaheksa kuud täis) kohtusin temaga võiks öelda, et sedagi puht juhuslikult või noh mitte just puht juhuslikult, pidin talle siiski ühe palve tõttu ennekõike siiski kirjutama: "Minevik on möödas. Me ei saa seda muuta. Küllaga saame muuta oma mõtteid mineviku kohta." (Sõnastus oli sel hetkel küll teine aga tema mõtteid võib panna kirja nii.)
Seega tuleb oma minevikust lahti lasta, tahad või ei taha tuleb seda teha, kui tahad et, midagi muutuks.

Et vastata pidevalt muutuva konkureeriva maailma nõudmistele, peame me armastama muutusi niisama palju, nagu me neid vahel oleme vihanud.- Tom Peters

Teame ju, et puhkus on  väsinule, lootus on  meeleheitnule, päikesekiir on kurvale mis on ühtlasi ka  parim vastumürk murele. Elu on päike, mis tõuseb ja loojub. Elu on küünal, mis särab ja kustub. Mõned teed võivad teed küll lahku viia, ning see võib kohutavalt haiget teha, kuid mida saame ise ära teha? Me saame eluga edasi minna. See on uus muutus, uus tee, mida mööda alustame oma rada...
Jah, mälestus viib sinna, kus kord olime. Kui tahad et, midagi muutuks, väärtusta seda mis sul juba olemas on. Sõpru, peret ja ise ennastki.
Siis kui olid väike, siis kui kõik alles  algas. Ka üksinduses, haige olles ja ka  segaduses — ainuüksi teadmine sõprusest aitab vastu pidada, isegi siis, kui sõber on jõuetu aitama. Piisab sellest, et nad olemas on. Sõprust ei vähenda aeg ega kaugus, ei vangistus ega sõda, ei kannatused ega vaikus. Just neil hetkil kinnitab sõprus tugevamini juuri. Just neist hetkist puhkeb ta õide.
On kaks võimalust, miks inimesed ei suuda olla õnnelikud - nad elavad liiga palju minevikus, mõeldes sellele, mis oli või siis tulevikus, kartes, mis tuleb. Teate mis? Muutuse täide viimiseks piisab ainuüksi tahtejõust.

Seega "Minevikus elamine pole lahendus!"

Aitäh!😇

teisipäev, 1. mai 2018

Tänapäeva noored

Noor ollakse niikaua, kuni suudetakse veel õppida, uusi harjumusi omandada ja vasturääkimist taluda"-Marie von Ebner-Eschenbach  

Kui küsida minult, kui ühelt tänapäeva noorelt, milline on üks noor? Võiksin öelda, et noori on üsna erinevaid, ning seda mitmeti. On teismelisi, kes teavad kuhu nad tahavad kunagi jõuda, kuid on  ka vastupidi. On noori, kes arvavad, et võivad mida iganes teha, sest arvatakse, et  tagajärgi ei teki.

„Noored ei tea, mida nad tahavad, kuid on sellegipoolest täis otsustavust seda saavutada."-Federico Fellini.

Tänapäeva noored tahavad olla justnimelt ainulaadsed, erinevad, originaalsed. Seda just eriti riietumisstiililt. Muutuda "halliks massiks" on samasugune hirm, nagu jääda haigeks  või olla üsna sarnane kellegi teisega vms. Kõik üritavad omada mingit "kiiksu", mis paneks teised teda vaatama ja mida teistel poleks. Aga mida üleüldse noori huvitab, see sõltub inimestest, keda peod ja joomine, suitsetamine ja kanep, keda aga hariduse omandamine ning kooli lõpetamine. See täiesti sõltutub.

Minult on pidevalt küsitud, kuhu poole ma püüdlen ning kuhu ma oma tulevikuga kunagi jõuda tahan. Nüüdseks tean ma kindlalt, et minu tulevik on seotud noorsootööga. Miks?
Vastus on lihtne, praegusel hetkel olen üsna tihedalt seotud Paide Avatud Noortekeskusega, ning tänu seal olevate vahvatele noorsootöötajatele, olen nüüdseks osalenud erinevates projektides. Muidugi on rõõm  tõdeda seda, et  nüüdseks olen ka  kokandusringi ning näiteringi juhendaja. Ning see mida seal teha  saan, meeldib mulle, sest see annab mulle võimaluse teha midagi, mida ma võib-olla mujal nii naljalt teha ei saaks.

Seega nüüdseks võiks esitada küsimuse, mille poole püüdlevad üldiselt tänapäeva noored? 
Kõik noored ja entusiastlikud elluastujad püüdlevad õnneliku ja naudinguterohke elu poole. 
Iga üks valib eesmärgini jõudmiseks oma tee ja langetab ise otsuseid.

Noored seisavad tänapäeval paljude valikute ees. Mõned neist on suurema, mõned väiksema tähtsusega. Osad valikud nõuavad pikka järele mõtlemist, kuid võib juhtuda, et mõned valikud langetatakse ka märkamatult.

On teada tõsiasi, et kõige tähtsamad valikud on seotud haridusteega. Tänapäeva maailmas on haridus üsna tähtsalt kohal võiks ju naljaga öelda, et lausa esimesel kohal, seega ei jää  noortel, muud üle,  kui vaid õppida, kui neil on soov tulevikus läbi lüüa. Kuid küsimusi tekib veel ja veel...  Kas, Kuidas ja Kus õppida?
On noori, kes õpivad võimalikult hästi, tagades endale  pääsu võimalikult headesse gümnaasiumitesse või ülikoolidesse. Samas teised teevad valiku, mis neid rohkem huvitab ja millise elualaga nad end tulevikus siduda soovivad. Seetõttu püüavad, seda ainet õppida sügavama huviga ning kulutades vähem energiat aine peale, mille koha pealt nad arvavad, et seda ei lähe tulevikus vaja. Nende kindlate ainete piires on nende võimalused edasi õppima saada kindlasti suuremad kui teistel, samas ilmselt ei ole mõni teine  aine  nii hea.

Palju valikuid on seotud ka vabaaja veetmisega. Õpingute kõrvalt jääb õpilastel paratamatult üle vaba aega, mida sisustatakse, kuidas osatakse. Kõikvõimalikud trennid, jõusaalis käimine ja niisama vabas õhus olemine; Lugemine, muusika kuulamine, niisama mõtisklemine ja ka näiteks arvutiga tegelemine.
Paraku tegeletakse tihti vaid ühe asjaga, mille käigus noor midagi väga juurde ei õpi, seega võib tunduda, et vabal ajal enese arendamine jääb pigem nadiks. Tegeletakse kas liiga palju spordiga ja ei leita aega muude hobidega tegelemiseks, või vastupidi. Pahatihti unustatakse vabaaja tegevuste ajal ka õppimine ning langeb õppeedukus. Veelgi hullem on see, kui noor allub kaaslaste survele ja teeb veelgi halvema valiku, mida sai mainitud juba ka eespool, see tähendab: hakkatakse jooma, suitsetama või narkootikume tarbima. Mis tähendab jällegi paraku paljusid probleeme, mille lahendamiseks ei piisa sõprade ja vanemate abist.

Ka suhtlemine toob noorte ellu palju valikuid. Erinevate inimestega tuleb suhelda erinevalt, arvestades nende positsiooni, vanust, sugu, huumorimeelt ja isikliku suhte lähedust. Sellepärast tuleb segaseltskonnas, näiteks koolis olles, kogu aeg mõelda, mida öelda ja mida mitte öelda, et mitte sattuda piinlikesse ja ebameeldivaisse olukordadesse.

Kuigi valikuid on palju, on neid tegelikult suhteliselt lihtne langetada. Mõned tuleb langetada kaine mõistuse ja loogikaga, teised rohkem “südame häält” järgides. Ei juhtu ka midagi kui teed mõne vale valiku, sest pikemas perspektiivist tähendab, valesid valikuid tehes uusi  õppetunde tulevikuks. Ja ka järgmine kord sarnases situatsioonides olles saab juba rahuliku südamega õige otsuse langetada.

Aitäh!😇